top of page
Αναζήτηση
Εικόνα συγγραφέαΚατερίνα Λιανού

Τα πάντα για την αντιμετώπιση της ψαλίδας ...


Η ψαλίδα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα σε σχέση με τα μαλλιά της. Δημιουργείται από την «κακή» φροντίδα, την λάθος διατροφή και το συνεχές styling.

Οπως κάθε πρόβλημα σχετικά με την ομορφιά βέβαια, υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης για την ψαλίδα, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.


1. Τι είναι η ψαλίδα μαλλιών:

Η φθορά που προκαλείται στα μαλλιά μας αποτυπώνεται συνήθως στις άκρες τους με την μορφή της ψαλίδας. Πιο συγκεκριμένα, η κεράτινη στοιβάδα που προστατεύει τον εσωτερικό φλοιό της τρίχας φθείρεται και ανοίγει στα δυο ή σε περισσότερα κομμάτια. Αυτό συμβαίνει διότι η τρίχα αφυδατώνεται και χάνει τα φυσικά της έλαια από το προστατευτικό κάλυμμα του πυρήνα. Έτσι, είναι πιο επιρρεπής στο σπάσιμο και τη φθορά που υπόκειται από το styling και την θερμότητα, αλλά και από την ίδια τη φύση. Και επειδή τα μαλλιά μας αναπτύσσονται από τις ρίζες, οι άκρες είναι το γηραιότερο κομμάτι τους. Αυτό δηλαδή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ταλαιπωρία, γι’ αυτό η ψαλίδα παρουσιάζεται κυρίως σε αυτές. 


2. Τύποι ψαλίδας


Στην πραγματικότητα υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι ψαλίδας. Οι πιο συχνοί είναι όμως οι παρακάτω:


• Βασικός: Η άκρη χωρίζεται σε δυο μέρη. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση, αλλά δεν είναι αργά για να τους την προσφέρετε με τα κατάλληλα προϊόντα και φυσικές μάσκες μαλλιών.

• Μίνι: Είναι η αρχή του βασικού τύπου, όπου το ξέφτισμα είναι πολύ μικρό.

• Τριπλή ή πιρούνι: Η τρίχα έχει ανοίξει σε τρία μέρη και χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση.

• Δέντρο: Η άκρη μιας τρίχας έχει τη μορφή κλαδιών δέντρου, δηλαδή πολλές διακλαδώσεις, και σημαίνει πως χρειάζεται να κουρευτείτε.

• Κερί: Έχει φύγει όλη η εξωτερική προστατευτική στοιβάδα της τρίχας και έχει μείνει μόνο ο πυρήνας. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανάγκη για κούρεμα.

• Κόμπος: Σχηματίζεται συνήθως στα σγουρά μαλλιά, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε πως τα χτενίζετε προκειμένου να μην σπάνε.


3. Παράγοντες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά


– Υπερβολική θερμότητα χωρίς θερμοπροστασια (σεσουάρ, εργαλεία styling και καυτό νερό)

– Φυσικοί παράγοντες (ήλιος, σκόνη, ρύπανση)

– Αβιταμίνωση

– Υπερβολικό λούσιμο

– Αφυδάτωση – Ελλιπής κατανάλωση νερού

– Ασυνήθιστη λιπαρότητα των μαλλιών

– Μη συστηματικό κούρεμα

– Χημικές θεραπείες μαλλιών όπως η περμανάντ, το ντεκαπάζ και η βαφή από μη επαγγελματίες και προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας.

– Νερό με χλώριο (π.χ. σε πισίνα)

– Καθημερινές κακές συνήθειες όπως το απότομο χτένισμα, σκούπισμα νωπών μαλλιών με πετσέτα, κρεπάρισμα

– Λάθος επιλογή προϊόντων για τα μαλλιά η καθόλου χρήση προϊόντων.

– Ορισμένα υφάσματα σε μαξιλαροθήκες, καπέλα, σκούφους, κασκόλ και πουλόβερ τείνουν να φθείρουν τα λέπια της τρίχας


4. Θεραπείες μαλλιών για την αντιμετώπιση της ψαλίδας


Πέρα από τις μάσκες για να φύγει η ψαλίδα υπάρχουν και κάποιες θεραπείες με προϊόντα. Οι πιο κλασικές είναι τα ελαια στα μαλλιά, η θεραπεία κερατίνης και το μπότοξ μαλλιών.


• Έλαια για μαλλιά

Το έλαιο αποτελεί ένα από τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ τα τελευταία χρόνια στην περιποίηση των μαλλιών. Εκτός απο μια θεραπεία μαλλιών, είναι και ενα προϊόν που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην τρίχα, αποτρέποντας την αφυδάτωση της και βοηθώντας παράλληλα στο τέλειο ίσιωμα των μαλλιών χωρίς φριζάρισμα. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι θερμοπροστατευτικό για το styling, ενώ παράλληλα λειαίνει την όψη της τρίχας, κρύβοντας την ξηρότητα και την ψαλίδα που υπάρχει ήδη στα μαλλιά. Εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών γιατί η επαφή της με τις ρίζες τα κάνει να λαδώνουν. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μια δυο σταγόνες είναι αρκετές. Βάλτε στα χέρια σας, τρίψτε τα ελαφρώς και απλώστε στις άκρες των μαλλιών σας.

• Μπότοξ μαλλιών

Όπως το botox στο πρόσωπο προσφέρει μια αναζωογόνηση στην επιδερμίδα, έτσι και το μπότοξ μαλλιών αποτελεί μια θεραπεία που χαρίζει ζωντάνια και λάμψη στην τρίχα. Πιο συγκεκριμένα, ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά, αναδομώντας παράλληλα την τρίχα και διορθώνοντας τις φθορές που έχει υποστεί από το συχνό styling και τους υπόλοιπους παράγοντες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά.

• Θεραπεία κερατίνης στα μαλλιά

• Μια ακόμη δημοφιλής θεραπεία μαλλιών που προσφέρει επανόρθωση της τρίχας, αλλά και τέλειο ίσιωμα είναι η λεγόμενη Brazilian keratin treatment . Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί στο κομμωτήριο. Εφαρμόζοντας την εν λόγω μέθοδο μπορείτε να απαλλαγείτε από την ψαλίδα, το φριζάρισμα, αλλά και να ενισχύσετε την ελαστικότητα της τρίχας, κάνοντας την λεία για 3 έως 5 μήνες...


5. Κόψτε τα μαλλιά σας για να μειώσετε την ψαλίδα

Εμπιστευτείτε τον κομμωτή σας για να να καταπολεμήσετε την ψαλίδα μαλλιών μεσοπρόθεσμα και μη φοβάστε να τα κουρεύετε κάθε έξι με οχτώ εβδομάδες, αφού μακραίνουν περίπου 1 με 3 εκατοστά το μήνα. Χάρη στο συχνό «καθάρισμα», θα έχετε πιο πλούσια και κυρίως πιο υγιή μαλλιά. Οι σπασμένες άκρες δεν αφήνουν και το υπόλοιπο στέλεχος της τρίχας να μεγαλώσει σωστά και στην ουσία στερήστε μήκος!


6. Συσκευή αφαίρεσης της ψαλίδας – Split ender pro


Αν χρειάζεται να καθαρίσετε την ψαλίδα από τα μαλλιά σας, αλλά δεν θέλετε να τα κουρέψετε για να μην κοντύνουν, τότε το μηχάνημα αυτό θα σας δώσει τη λύση. Πρόκειται για μια νέα τεχνική αφαίρεσης της ψαλίδας των μαλλιών που απλά κόβει τις φθαρμένες άκρες χωρίς να επηρεάζει το κούρεμα ή το μήκος τους. Έτσι, τα μαλλιά παραμένουν υγιή και μακραίνουν γρηγορότερα.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος εφαρμόζεται πλέον από πολλούς κομμωτές και είναι οικονομική. Η τιμή της εφαρμογής του split ender pro στα κομμωτήρια ξεκινάει από τα 15 ευρώ και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών σας.


7. Εργαλεία για να αποφύγετε την ψαλίδα μαλλιών


Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ψαλίδας μαλλιών τακτικά, χρειάζεστε οπωσδήποτε εργαλεία υψηλής ποιότητας. Μη διανοηθείτε να χρησιμοποιήσετε φτηνές χτένες με σκληρά δόντια ή βούρτσες με μεταλλικές τρίχες. Aποφεύγετε τις βούρτσες με μεταλλικό σκελετό. Aυτές είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται μόνο από επαγγελματίες, γιατί η λανθασμένη χρήση τους καταπονεί πιο εύκολα τις τρίχες. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε βούρτσες με φυσικές τρίχες.. Αποφύγετε επίσης τις χτένες ή τις βούρτσες κρεπαρίσματος, οι οποίες είναι πολύ σκληρές για τα μαλλιά σας.

Αν είναι δυνατό, μη χρησιμοποιείτε καθόλου πιστολάκι ή σίδερο ισιώματος για κάποιο διάστημα ειδικά χωρίς θερμοπροστασια. Η χρήση αυτών των εργαλείων θα ξηράνει τα μαλλιά σας και θα συμβάλει στη δημιουργία ψαλίδας. Ωστόσο αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε , να απλώνετε κρέμα ισιώματος ή θερμοπροστατευτικό στα μήκη και τις άκρες..Mη κολλάτε κάθετα το πιστολάκι στα μαλλιά, αλλά ο αέρας του να φεύγει αρκετά στο πλάι . Γρήγορα «περάσματα» και όχι υψηλές θερμοκρασίες στα σίδερα λείανσης


8. Tips για να αποφύγετε την ψαλίδα μαλλιών


Πρέπει να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας προσεκτικά, ειδικά όταν είναι βρεγμένα. Μην τα ξεμπερδέψετε όσο είναι βρεγμένα και σκουπίστε τα απαλά πιέζοντας μια πετσέτα πάνω τους και μην τα τρίβετε με δύναμη. Ξεκινήστε από τις άκρες και μετά ρίζες και μήκη!


Για τα σγουρά μαλλιά με ψαλίδα είναι καλό να χρησιμοποιείτε θεραπείες με ελαφριά έλαια υψηλής ποιότητας, έλαιο τζοτζόμπα, έλαιο μακαντέμια ή έλαιο αργκάν. Μη χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, γιατί είναι σχετικά «βαρύ». Τρίψτε απλώς μερικές σταγόνες ελαίου στα δάχτυλά σας και απλώστε το κάνοντας απαλό μασάζ στις άκρες των μαλλιών!

Αποφεύγετε να πιάνετε και να πειράζετε συνέχεια τις άκρες των μαλλιών όπως επίσης να τα μαζεύετε με σφιχτή αλογοουρά ή κοτσιδάκια.

Αν ξεχνάτε να ενυδατώνεστε και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, το πιο πιθανό είναι να έχετε ξηροδερμία ενώ οι κατεστραμμένες άκρες θα κάνουν πιο γρήγορα την εμφάνιση τους! Αν δεν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, τα μαλλιά σας θα δείχνουν θαμπά και με τάση να δημιουργούν ψαλίδα!

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό tip: Μη χρησιμοποιείτε μόνες σας αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα super market! Πολύ παραπάνω αν πρόκειται για βαφές ή προϊόντα ξανοίγματος..

247 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page